Kurkuma uztura bagātinātāji ir saistīti ar aknu bojājumiem pieciem cilvēkiem

Kurkuma uztura bagātinātāji ir saistīti ar aknu bojājumiem pieciem cilvēkiem

Kurkuma piedevas un tējas ir saistītas ar pieciem jauniem aknu bojājumu gadījumiem, kuru dēļ cilvēku āda kļuvusi dzeltena. Visi cilvēki pēc ārstēšanas atveseļojās.

Kurkuma ir dzeltena garšviela, ko iegūst no auga Curcuma longa. Tā ir kļuvusi par populāru uztura bagātinātāju, jo tās sastāvā ir kurkumīna savienojums, kas nedaudz mazina iekaisumus, piemēram, artrītu un siena drudzi.

2022. gada maijā Nacionālajam diabēta un gremošanas un nieru slimību institūtam nesen tika ziņots par vairāk nekā desmit gadījumiem, kad tika konstatēti kurkuma izraisīti aknu bojājumi. Šonedēļ Amerikas Gastroenteroloģijas koledžas ikgadējā zinātniskajā sanāksmē Ziemeļkarolīnā tika paziņoti pieci jauni saslimšanas gadījumi.

Viens no gadījumiem, kad 49 gadus vecai sievietei, kurai nebija nekādu veselības problēmu un kura trīs mēnešus ik dienas lietoja kurkuma uztura bagātinātāju tādā devā, kā ieteikts uz iepakojuma, sākās slikta dūša un vemšana.

Simptomi izzuda, kad viņa uz laiku pārtrauca lietot šo preparātu, bet atgriezās, kad viņa atsāka to lietot. Viņai parādījās arī ādas un acu baltumu dzeltēšana. Asins analīzes un aknu biopsija vēlāk atklāja, ka viņai ir nopietns aknu bojājums.

Sievietes āda un acis kļuva dzeltenas, jo viņas aknas nespēja veikt savu ierasto funkciju – pārstrādāt bilirubīnu, dzeltenu vielu, kas veidojas sarkano asinsķermenīšu dabiskās sabrukšanas laikā, un tas izraisīja dzelti.

Sieviete atveseļojās pēc tam, kad viņai tika ievadīti steroīdi un N-acetilcisteīns – zāles, ko parasti lieto paracetamola (acetaminofēna) pārdozēšanas ārstēšanai. Pēc trīs slimnīcā pavadītām nedēļām viņa tika izrakstīta.

Kad lietojat augu izcelsmes uztura bagātinātāju, tas tiek sagremots un uzsūcas asinīs, pēc tam nonāk aknās, kur tiek metabolizēts, un tad nonāk pārējā organismā. Šo metabolismu veic aknu enzīmi, kas dažādiem cilvēkiem ir ģenētiski atšķirīgi, tāpēc daži cilvēki to pārstrādā inertā un nekaitīgā vielā, bet citi – toksiskā vielā.

Uztura bagātinātāji ir riskantāki nekā kurkuma pārtikā, jo tie bieži satur piedevas, kas uzlabo kurkumīna uzsūkšanos. Piemēram, pievienojot melnos piparus uztura bagātinātājiem un tējām, kurkumīna uzsūkšanos var palielināt 30 reizes. Kurkuma un melnie pipari bieži tiek lietoti kopā ēdienu gatavošanā, bet tas notiek sarežģītos citu sastāvdaļu maisījumos, kas ierobežo to uzsūkšanos.