You are currently viewing Kā un kad novākt kartupeļus

Kā un kad novākt kartupeļus

Kartupeļi ir daudzpusīgs un garšīgs dārzenis, ko var baudīt dažādos ēdienos. Neatkarīgi no tā, vai audzējat kartupeļus piemājas dārzā vai plašākā mērogā, ir svarīgi zināt, kā un kad tos novākt, lai nodrošinātu vislabāko kvalitāti un garšu.

Pareizā laika izvēle

Kartupeļu novākšanai ir ļoti svarīgs laiks. Pareizais ražas novākšanas laiks ir atkarīgs no audzējamo kartupeļu veida un vēlamā rezultāta.

Agrīna ražas novākšana

Ja dodat priekšroku maziem, maigiem kartupeļiem ar plānu mizu, varat izvēlēties agrīnu ražas novākšanu. Agrīno kartupeļu ražu parasti novāc aptuveni 60-75 dienas pēc iestādīšanas atkarībā no šķirnes. Šiem nenobriedušajiem kartupeļiem ir izteikta garša, un tie ir lieliski piemēroti salātiem vai vārīšanai.

Galvenā raža

Lai novāktu tradicionālo kartupeļu ražu, pagaidiet, līdz lapotne sāk dzeltēt un atmirst. Tas parasti notiek 95-135 dienas pēc iestādīšanas. Lapotne kalpo kā indikators, ka kartupeļi ir sasnieguši briedumu. Šajā stadijā miza ir biezāka, un kartupeļi ir ideāli piemēroti ilgstošai uzglabāšanai un gatavošanai.

Vēlā ražas novākšana

Dažos gadījumos kartupeļus var vēlēties atstāt zemē uz ilgāku laiku. Vēlā ražas novākšana ir izplatīta ziemas uzglabāšanai izmantojamām šķirnēm. Kad lapotne pilnībā atmirst, mizas kļūst cietākas, tādējādi nodrošinot labāku uzglabāšanas ilgumu. Vēlāk novāktie kartupeļi ir lieliski piemēroti zupām, sautējumiem un cepšanai.

Ražas novākšanas process

Tagad, kad jūs zināt, kad novākt ražu, pāriesim pie paša procesa. Lai nodrošinātu veiksmīgu kartupeļu ražas novākšanu, ievērojiet šos soļus:

Sagatavošana
Pirms sākat rakt kartupeļus, sagādājiet nepieciešamos instrumentus. Jums būs nepieciešamas dārza dakšas vai lāpsta, spainis vai dārza ratiņi un aizsargcimdi. Ja šie priekšmeti būs sagatavoti, ražas novākšanas process būs raitāks.

Augsnes irdināšana
Ar dārza dakšu vai lāpstu uzmanīgi uzirdiniet augsni ap kartupeļu augu pamatni. Uzmanieties, lai šajā procesā nebojātu bumbuļus. Sāciet dažus centimetrus no pamatnes un virzieties uz centru, pakāpeniski paceļot augu no zemes.

Kartupeļu atbrīvošana
Kad augs būs pacelts, augsnē sāksiet saskatīt kartupeļus, kas iesprausti augsnē. Rūpīgi izņemiet bumbuļus ar rokām vai izmantojiet dārza dakšiņas, lai tos uzmanīgi atbrīvotu. Nelietojiet pārmērīgu spēku, lai izvairītos no nejaušiem iegriezumiem vai sasitumiem.

Šķirošana un uzglabāšana
Pārbaudiet katru novākto kartupeli. Atlieciet malā visus bojātos vai slimos kartupeļus, jo tie nebūs labi uzglabājami. Veselos kartupeļus uzglabājiet vēsā, sausā vietā ar labu ventilāciju. Labi tos var uzglabāt plēves maisā vai koka redeļu kastē. Izvairieties tos pakļaut tiešiem saules stariem, jo tas var izraisīt apzaļumošanu un bojāšanos.

Padomi ražas novākšanai

Pārbaudiet, vai kartupeļi ir nobrieduši.
Ja neesat pārliecināts, vai jūsu kartupeļi ir gatavi ražas novākšanai, veiciet brieduma pārbaudi. Izvēlieties augu un uzmanīgi aprokiet ap pamatni, lai pārbaudītu bumbuļus. Ja kartupeļi ir sasnieguši vēlamo izmēru un tiem ir nobriedusi miziņa, ir pienācis laiks novākt ražu.

Uzmanīgi rīkojieties ar kartupeļiem
Kartupeļi ir maigi un jutīgi pret bojājumiem. Izvairieties no kartupeļu nomešanas vai iemešanas ražas traukā, jo tas var radīt sasitumus un puvi. Ar kartupeļiem rīkojieties saudzīgi, lai saglabātu to kvalitāti un maksimāli paildzinātu uzglabāšanas laiku.

Pirms uzglabāšanas nogataviniet
Lai uzlabotu novākto kartupeļu ilgmūžību, ļaujiet tiem nedēļu vai divas nogatavoties. Kartupeļus nogataviniet tumšā, labi vēdināmā telpā, kur temperatūra ir aptuveni 7-15 °C (45-60 °F). Šis process palīdz kartupeļu miziņai sacietēt, tādējādi pagarinot to uzglabāšanas laiku.

Augu rotācija
Lai saglabātu augsnes veselību un samazinātu slimību risku, izmantojiet augseku. Izvairieties kartupeļus gadu no gada stādīt vienā un tajā pašā vietā. Rotējiet kartupeļus kopā ar citiem dārzeņiem, lai pārtrauktu kaitēkļu un slimību ciklus.